Składniki (na jedną keksówkę [30-35 cm]):
- 200 g czarnej fasoli
- 1 cebula
- 3 szalotki
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 jabłka
- 100 ml oleju
- 2-2,5 łyżki musztardy francuskiej
- 10 łyżek zmielonych płatków owsianych
- 2 pęczki kopru
- 2 łyżki cząbru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- 2 szczypty majeranku
- mała szczypta tymianku
Przygotowanie:
1. Fasole moczymy całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Rano odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie, aż będzie miękka.
2. Obieramy cebulę, czosnek i jabłka. Cebulkę i czosnek siekamy w kosteczkę, jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy jabłka. Smażymy wszystko razem, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie mielimy płatki owsiane.
3. Ugotowaną fasole odcedzamy i dorzucamy do jabłek, podsmażamy chwilę. Następnie przekładamy całą zawartość patelni do miski. Dodajemy zmielone płatki, koper, olej i musztardę. Blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy, blendując co chwilę i mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy wszystko dokładnie.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i powoli przekładamy masę. Na wierzch możemy ułożyć kilka ząbków czosnku. Pieczemy ok. 50-60 min. Po upływie 30-35 min, keksówkę przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu pasztet nie będzie się potem rozpadać).
*po upieczeniu pasztet warto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. pasztetu nie wyciągamy z formy dopóki całkowicie nie wystygnie!!
*pasztet doskonale smakuje ze szczyopiorkiem i suszonymi pomidorami