Składniki:
- 1 jajko
- 50 g masła
- 120 g kaszy manny
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- ok. 125 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt migdałowy
Przygotowanie:
- Jajko ucieramy z cukrem i utartym wcześniej masłem.
- Stopniowo dosypujemy pozostałe składniki w odpowiedniej kolejności: najpierw mąkę puszystą tortową, następnie ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być dość gęste.
- Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.
- Kiedy ostygnie wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka.