Sałatka:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- kawałek pora
- 1 puszka cieciorki
Sos:
- 1 biała rzodkiew
- 1 mała puszka groszku
- 200 ml śmietany 36%
- 5- 6 łyżek majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki pasty koperkowej
- 1 łyżeczka pasty pietruszkowej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżeczki koncentratu czosnkowego
- sól himalajska
- pieprz ziołowy
- papryka słodka w proszku
- oregano
Przygotowanie:
- Przygotowania proponuję zacząć od zrobienia sosu.
- Do kielicha blendera wlewamy śmietanę, majonez, musztardę, dodajemy groszek i pokrojoną w mniejsze kawałki rzodkiew oraz cebulę. Miksujemy.
- Dokładamy szczypior i świeży koperek, pastę pietruszkową, koperkową i czosnkową. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku. Ponownie miksujemy.
- Składniki najlepiej dodawać stopniowo aby uzyskać odpowiedni smak. Sos powinien być wyrazisty, lekko pikantny.
- W dużej salaterce układamy odpowiednio warstwy.
- Na dno dajemy połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, następnie czerwoną fasolę, połowę kukurydzy, ponownie kapustę, część sosu, resztę kukurydzy, pokrojony kawałek pora, cieciorkę i całość zalewamy pozostałym sosem.
- Część warzyw możemy zostawić do dekoracji.