Składniki:
- 200g soczewicy czerwonej (u mnie Lestello)
- 5 marchewek
- 2 jajka do masy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej (np. Marsyl)
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
Wykonanie:
Soczewice ugotować na papkę (ok. 30 minut), po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju, na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć do soczewicy i wymieszać razem z jajkami i marchewką. Na dnie podłużnej foremki ułożyć na środek ugotowane na twardo i obrane jajka. Na jajka ostrożnie przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 50 minut.