Składniki:
- udka kurczaka 1 szt
- marchew 1 szt
- groszek konserwowy 8 łyżeczek
- woda 2 L
- pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
- natka pietruszki 2 łyżki świeża
- cebula 1 szt
- seler 1 kawałek 5cm x 3cm
- sól 1 łyżka
- ziele angielskie 4 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- owoc jałowca 4 szt.
- żelatyna 3 łyżeczki na 500ml bulionu
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę, dajemy mięso, przyprawy, warzywa i gotujemy normalny bulion/ rosół ok 1h i 20min.
- Wcześniej przygotowałam sobie już kubeczki, a że święta Wielkanocne to zrobiłam je w jajku, żeby takie sobie przygotować, wystarczy używając jaja w całości, zrobić tylko z jednej strony dziurkę i opróżnić z zawartości, po czym umyć, wysuszyć, a przed użyciem nasmarować olejemy, z tej porcji mięsa i warzyw wyszło mi 18szt.
- Mięso wystudzone obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, marchew w kosteczkę z selerem, groszek odcedzić.
- Bulion przecedzić, w mniejszej ilosci rozpuścić żelatynę po czym wlać do pozostałej ilości, dobrze wymieszać, jeśli trzeba to należy bulion podgrzać.
- Do każdej wydmuszki wkładamy do połowy mięso z warzywami, po czym zalewamy wolnym strumieniem bulionem.Odstawiamy do lodówki, dobrze jest sobie trzymać w wytłoczkach bo łatwiej je transportować.
- Przed podaniem obrać ze skorupek, podać z octem balsamicznym i świeżym pieczywem.