Składniki:
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 10 suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. 1 cebulę posiekać, zrumienić na oleju. Z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki i 1 łyżki bułki tartej wyrobić gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformować krokiety, obtoczyć w pozostałej bułce tartej, smażyć 5-6 min na rozgrzanym oleju.
Grzyby wypłukać, zalać wodą, zagotować, odcedzić i zalać świeżą wodą (ok. 0,5 l), osolić, ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, wystudzić, grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mąkę. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać grzyby i śmietankę, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. Krokiety polać sosem, posypać natką pietruszki.