Składniki:
- 2 l mleka (użyłam 3,2%)
- 6 żółtek
- 2,5 szkl śmietany 18%
- 100 g masła
- ok. 2 szkl cukru pudru
- 5 łyżek płatków migdałowych
- ekstrakt migdałowy
Przygotowanie:
- Mleko gotujemy w wysokim garnku. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Wlewamy mieszankę na wrzące mleko. Całość powinna się zwyczajnie zważyć.Jeżeli to nie nastąpi dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Gorący garnek wstawiamy do zlewu z zimną wodą i studzimy jak najszybciej.
- Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą i przecedzamy nasze zważone mleko.
- Tak powstały „ser” zawiązujemy i wieszamy, najlepiej na dobę, nad zlewem aby pozostała w nim serwatka dobrze ściekła.
- Masło topimy i zostawiamy aby ostygło.
- Nasz „serek” miksujemy stopniowo dolewając zimne sklarowane masło, następnie po trochu dodajemy cukier puder. Ilość możemy zmniejszyć, jeżeli uznamy, że pascha jest wystarczająco słodka.
- Na koniec dolewamy ekstrakt migdałowy i dodajemy poszatkowane płatki migdałów. Możemy trochę zostawić do dekoracji.
- Niedużą salaterkę wykładamy mokrą i posmarowaną masłem gazą, przyciskamy odpowiednio dużym talerzykiem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowaną paschę przekładamy na talerzyk i dowolnie dekorujemy.