Pracochłonny i dość kaloryczny przysmak wielkanocny ale jakże pyszny. Uwielbiam ten kremowy, rozpływający się w ustach smak. Przygotowanie tradycyjnej paschy musimy zacząć najlepiej 3 dni przed świętami.
fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com
Składniki:
- 2 l mleka (użyłam 3,2%)
- 6 żółtek
- 2,5 szkl śmietany 18%
- 100 g masła
- ok. 2 szkl cukru pudru
- 5 łyżek płatków migdałowych
- ekstrakt migdałowy
Przygotowanie:
- Mleko gotujemy w wysokim garnku. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Wlewamy mieszankę na wrzące mleko. Całość powinna się zwyczajnie zważyć.Jeżeli to nie nastąpi dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Gorący garnek wstawiamy do zlewu z zimną wodą i studzimy jak najszybciej.
- Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą i przecedzamy nasze zważone mleko.
- Tak powstały „ser” zawiązujemy i wieszamy, najlepiej na dobę, nad zlewem aby pozostała w nim serwatka dobrze ściekła.
- Masło topimy i zostawiamy aby ostygło.
- Nasz „serek” miksujemy stopniowo dolewając zimne sklarowane masło, następnie po trochu dodajemy cukier puder. Ilość możemy zmniejszyć, jeżeli uznamy, że pascha jest wystarczająco słodka.
- Na koniec dolewamy ekstrakt migdałowy i dodajemy poszatkowane płatki migdałów. Możemy trochę zostawić do dekoracji.
- Niedużą salaterkę wykładamy mokrą i posmarowaną masłem gazą, przyciskamy odpowiednio dużym talerzykiem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Tak przygotowaną paschę przekładamy na talerzyk i dowolnie dekorujemy.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19