Będąc w ferworze przygotowań świątecznych wpadłam w amok tworzenia nowych dań i smaków. Jak zwykle zapomniałam kupić wszystkie potrzebne składniki i musiałam improwizować z tych, które pozostały w lodówce. Sos do sałatki warstwowej to totalna wariacja kulinarna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com
Sałatka:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- kawałek pora
- 1 puszka cieciorki
Sos:
- 1 biała rzodkiew
- 1 mała puszka groszku
- 200 ml śmietany 36%
- 5- 6 łyżek majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki pasty koperkowej
- 1 łyżeczka pasty pietruszkowej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżeczki koncentratu czosnkowego
- sól himalajska
- pieprz ziołowy
- papryka słodka w proszku
- oregano
Przygotowanie:
- Przygotowania proponuję zacząć od zrobienia sosu.
- Do kielicha blendera wlewamy śmietanę, majonez, musztardę, dodajemy groszek i pokrojoną w mniejsze kawałki rzodkiew oraz cebulę. Miksujemy.
- Dokładamy szczypior i świeży koperek, pastę pietruszkową, koperkową i czosnkową. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku. Ponownie miksujemy.
- Składniki najlepiej dodawać stopniowo aby uzyskać odpowiedni smak. Sos powinien być wyrazisty, lekko pikantny.
- W dużej salaterce układamy odpowiednio warstwy.
- Na dno dajemy połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, następnie czerwoną fasolę, połowę kukurydzy, ponownie kapustę, część sosu, resztę kukurydzy, pokrojony kawałek pora, cieciorkę i całość zalewamy pozostałym sosem.
- Część warzyw możemy zostawić do dekoracji.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną
Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, przygotowania w kuchni wrą, ale czy zastanawiałaś się co będzie smakowało domownikom? Gwaratnujemy Ci, że sałatka wiosenna ich zachwyci!
-
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek
Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith 2017-03-14 07:40:36 2017-03-13 19:16:15