Składniki:
- 5 białych kiełbasek
- 3 duże jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Dwa podzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni.
- Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut.
- Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego.
- Cebulę obrać i pokroić w talarki.
- Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć jabłkami i pokryć sosem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 15-20 minut.