Składniki:
- 27 szt. krakersów
- 250 g pieczarek
- 4 jajka
- 100 g sera żółtego
- 6 łyżek majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1) Pieczarki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15 min. Odcedzić, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić pieprzem i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
2) Jajka ugotować na twardo, wystudzić i oddzielić żółtka od białek. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Białka wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
3) Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
4) Szczypiorek drobno pokroić.
5) Na blaszcze ułożyć obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wyłożyć masę serową, wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Następnie wyłożyć masę pieczarkową, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Na wierzch wyłożyć masę z białek, na nią żółtka i posypać szczypiorkiem.
6) Włożyć do lodówki na kilka godzin.