Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki likieru amaretto
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło dobrze utrzeć. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać.
Formę babkową wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną warstwę i lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.