Myślę, że na Wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć babki. Dlatego polecam pyszną babkę marmurkową z amaretto. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, a z dodatkiem likieru amaretto smakuje wyśmienicie.
kuchniadoski.blogspot.co.uk
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki likieru amaretto
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło dobrze utrzeć. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać.
Formę babkową wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną warstwę i lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Kuchnia Dośki
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27