Składniki:
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- dowolne posypki: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango
Wykonanie:
1) W garnku zmieszać mleko kokosowe z śmietaną kremówką.
2) Dodać masło, cukier puder i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści (nie doprowadzić do zagotowania).
3) Następnie dodać mleko w proszku i energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Można użyć miksera.
4) Zestawić z ognia i dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.
5) Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt pisanek ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek).
6) Włozyć do lodówki na minimum 2 godz.
7) Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Batoniki maczać pojedynczo w przestudzonej polewie i odkładać ponownie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Następnie ozobić dowolnymi posypkami.
Najlepiej smakują przechowywane w lodówce.
http://www.ale-ciachoo.pl/2016/03/czekoladowe-jajka-ala-batoniki-bounty.html