Nietypowy pomysł na świąteczny deser. Pyszne czekoladowe batoniki o smaku Bounty w kształcie wielkanocnych pisanek. Smakują wyśmienicie i są o niebo lepsze od oryginału. Z pewnością posmakują najmłodszym i tym trochę starszym ;-)
www.ale-ciachoo.pl
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- dowolne posypki: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango
Wykonanie:
1) W garnku zmieszać mleko kokosowe z śmietaną kremówką.
2) Dodać masło, cukier puder i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści (nie doprowadzić do zagotowania).
3) Następnie dodać mleko w proszku i energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Można użyć miksera.
4) Zestawić z ognia i dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.
5) Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt pisanek ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek).
6) Włozyć do lodówki na minimum 2 godz.
7) Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Batoniki maczać pojedynczo w przestudzonej polewie i odkładać ponownie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Następnie ozobić dowolnymi posypkami.
Najlepiej smakują przechowywane w lodówce.
http://www.ale-ciachoo.pl/2016/03/czekoladowe-jajka-ala-batoniki-bounty.html
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę
Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.
ALE Ciachoo!
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę 2017-04-11 07:18:05 2017-04-10 17:43:24