Składniki:
- 250 mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 100 g białej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
- 400 g masy krówkowej waniliowej
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, ponakłuwać na dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia.
Przepis na mazurka a także na wiele innych ciast znajdziecie na blogu