Biała kiełbasa w połączeniu z karmelizowanym jabłkiem smakuje rewelacyjnie. Jest to naprawdę idealna propozycja na Wielkanocny stół.
kuchniadoski.blogspot.co.uk
Składniki:
- 5 białych kiełbasek
- 3 duże jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Dwa podzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni.
- Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut.
- Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego.
- Cebulę obrać i pokroić w talarki.
- Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć jabłkami i pokryć sosem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 15-20 minut.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem
Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Przepis na jajka faszerowane wędzoną makrelą
Jajka faszerowane pastą z wędzonej makreli to idealna propozycja na Wielkanoc. Jajka na Wielkanoc to podstawa, więc można je trochę urozmaicić - nadziewając wędzoną rybą.
Kuchnia Dośki
Przepis na jajka faszerowane wędzoną makrelą 2017-03-13 07:56:53 2017-03-10 21:33:45