Składniki:
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki piwa jasnego
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Żółtka dokładnie mieszamy z piwem i dosypujemy mąkę z solą i dość długo wyrabiamy ciasto, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy bardzo cienko (jak na makaron), starając się nie posypywać mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na paski około 2 cm szerokości i 6 cm długości /chrusty powiększają swoją objętość podczas smażenia/.
- W środku każdego paska robimy nacięcie, przez nie przekładamy jeden koniec, tak aby utworzył się węzeł.
- Chruściki smażymy z obu stron na jasny kolor w głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
- Osączamy na papierowym ręczniku.
- Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego :)