Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów w kawałkach
- starty żółty ser
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: bazylia, oregano, sól morska i pieprz
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki (250 ml) mleka.
Sposób wykonania:
Sos boloński: Do większego garnka wlać oliwę z oliwek wrzucić posiekaną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć, aż straci różowy kolor, Następnie dodać pomidory w kawałkach oraz bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około pól godziny
Osobno przygotować sos beszamelowy; W średnim garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na małym ogniu prze kilka minut,
Prostokątną formę w której będziemy piec lasagne posmarować masłem. Na płatach lasagne najpierw rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać tartym serem.
Ułożyć 3-4 warstwy. Na koniec ułożyć płaty lasagne, posmarować pozostałym sosem beszamelowym i obficie posypać tartym serem. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu odczekać kilka minut przed porcjowaniem. Wykładać porcje na talerz, polać sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
Moja rada: Ja używam do lasagne surowych płatów makaronu. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby płaty makaronu lasagne się nie dopiekły. Jednak jak nie jesteście pewni i po raz pierwszy robicie lasagne to możecie makaron obgotować kilka minut w gorącej wodzie. I dopiero z tak przygotowanych płatów ciasta robić potrawę.