Lasagne to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów a także danie przygotowane na bazie makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho, na przemian z warstwami farszu. Farsz najczęściej składa się z sosu pomidorowego z mięsem, sosu beszamelowego i sera. Produkty układane są do wyczerpania składników, Danie podawane jest na gorąco. Potrawa pochodzi z Włoch.
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów w kawałkach
- starty żółty ser
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: bazylia, oregano, sól morska i pieprz
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki (250 ml) mleka.
Sposób wykonania:
Sos boloński: Do większego garnka wlać oliwę z oliwek wrzucić posiekaną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć, aż straci różowy kolor, Następnie dodać pomidory w kawałkach oraz bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około pól godziny
Osobno przygotować sos beszamelowy; W średnim garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na małym ogniu prze kilka minut,
Prostokątną formę w której będziemy piec lasagne posmarować masłem. Na płatach lasagne najpierw rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać tartym serem.
Ułożyć 3-4 warstwy. Na koniec ułożyć płaty lasagne, posmarować pozostałym sosem beszamelowym i obficie posypać tartym serem. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu odczekać kilka minut przed porcjowaniem. Wykładać porcje na talerz, polać sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
Moja rada: Ja używam do lasagne surowych płatów makaronu. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby płaty makaronu lasagne się nie dopiekły. Jednak jak nie jesteście pewni i po raz pierwszy robicie lasagne to możecie makaron obgotować kilka minut w gorącej wodzie. I dopiero z tak przygotowanych płatów ciasta robić potrawę.
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Beauty Tips Box
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34