Przygotowanie: 45 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Dla 6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników)
Na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej*
- 3 jajka
- 50 cl mleka
- 50 g masła
- 25 g cukru + szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ½ opakowania cukru waniliowego
Na sos Suzette:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 pomarańcze (ekologiczne)**
- 5-8 cl likieru pomarańczowego Curaçao***
- 3 łyżki koniaku (opcjonalnie)
- olej o neutralnym smaku do smażenia
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, podgrzewaj, aż zacznie się pienić i nabierze lekko brązowego koloru (uważaj, żeby się nie przypaliło). Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, ekstrakt (lub cukier waniliowy), sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką, dość gęstą konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw na godzinę do lodówki.
- Pomarańcze umyj i osusz. Jedną pomarańczę odłóż na bok. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy.
- Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok, podgrzej go w rondelku z cukrem, następnie dodaj około 5 cl likieru Curaçao, startą skórkę pomarańczy i 1 łyżkę koniaku (opcjonalnie). Dodaj miękkie masło, ubijaj bez przerwy sos trzepaczką rózgową (lub zmiksuj), Podgrzewaj przez około minutę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego, gładkiego syropu.
- Pomarańczę odłożoną na bok obierz ze skórki i podziel na cząstki, usuwając białą błonę.
- Usmaż naleśniki: patelnię (o średnicy 20 cm) natłuść olejem. Łyżką wazową nabieraj ciasto i wylewaj na patelnię, zaczynając od środka i, przechylając patelnię, rozprowadź je równomiernie. Wlewaj nieduże porcje ciasta, tak, aby uzyskać bardzo cienkie naleśniki. Smaż z każdej strony przez około 30- 40 sekund, przewracając naleśnik na drugą stronę przy pomocy szpatułki. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania ciasta. Przykryj naleśniki i odstaw w ciepłe miejsce.
- Naleśniki podawaj na gorąco, złożone na cztery części w tzw. chusteczkę (trójkąt). Polej je podgrzanym tuż przed podaniem, gorącym sosem Suzette, i podawaj z filetami pomarańczy.
- Możesz podać naleśniki płonące, w tym celu tuż przed podaniem podgrzej w małym rondelku resztę Curaçao i koniaku. Wylej wrzący alkohol na gorące naleśniki i podpal go (uważając przy tym bardzo!). Serwuj naleśniki, kiedy ogień zgaśnie. Dla ciekawostki podam, że w oryginalnym przepisie naleśniki Suzette nie były podawane płonące. Bon appétit!
*Jeśli wolisz, możesz użyć mandarynek.
**Typu mąka luksusowa 550, lub typu 500, lub tortowa 400-450.
***Lub likieru Grand Marnier.