SKŁADNIKI
- 225 g mąki z ciecierzycy
- 225 g mąki pszennej
- 400-450 g wody
- 40 g masła
- parmezanu
- szałwia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- W misce mieszamy oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę. Ciasto na kluseczki dokładnie mieszamy, aby było gładkie i bez grudek.
-
W garnku zagotowujemy wodę.
-
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki. Zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę, po czym wkładamy do wody. W taki sam sposób przygotowujemy resztę kluseczek. Czekamy, aż kluseczki wypłyną na wierzch, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.
-
Na patelni rozpuszczamy masło. Do masła wrzucamy listki szałwii. Możemy wrzucać cale listki lub w kawałeczkach. Listków szałwii lepiej nie kroić nożem, bo ściemnieją, wystarczy porwać je palcami. Szałwię smażymy na masełku ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Kluseczki wrzucamy na patelnię z masełkiem, podgrzewamy ok. 2 minut.
-
Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.