KLUSKI
- 350 gr ugotowanej tym sposobem kaszy jaglanej
- 75 gr ugotowanej marchewki, np. z rosołu
- 30 gr (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
- 15 gr ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
- sól
- pieprz
PONADTO
- 50 gr sera typu parmezan
- kawałek masła
Przygotowanie:
Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem, tak aby powstała gładka masa. Dodaj roztartą widelcem marchewkę oraz mąki. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Powstałe ciasto wymieszaj przy pomocy łyżki. Oprószonymi mąką ryżową dłońmi uformuj zgrabne kulki. Gotowe kładź na podsypaną mąką ryżową tacę. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Odcedzone kluchy polej roztopionym masłem oraz posyp startym serem.
Smacznego !