SKŁADNIKI
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 600-700 ml wody
- rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa extravergine
PRZYGOTOWANIE
- W dużej i szerokiej misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, stopniowo dolewając zimną wodę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Z ciasta zdejmujemy powstałą pianę, wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy szczyptą soli, dokładnie mieszamy.
- Niską formę do pieczenia o średnicy 30 cm smarujemy olejem. Do formy wlewamy ciasto na wysokość ok. 1 cm. Ciasto możemy rozdzielić i upiec w kilku mniejszych formach, najważniejsze, żeby wysokość ciasta nie była większa niż 1 cm.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Placek pieczemy ok. 15-18 minut.