Składniki:
- podwojna pierś z kurczaka
- 5-6 kolorowych papryk
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i smażyć do miękkości. Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kwadraty lub paseczki i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać passate pomidorową i koncentrat pomidorowy. Podlać niewielką ilością wody i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i wtedy dodać cukinię pokrojoną w grubszą kostkę.
Po kilku minutach dodać usmażone wcześniej mięso.
Kiedy papryka i cukinia będą miękkie zdjąć patelnię z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz papryką słodką i ostrą.
Tak przygotowane leczo doskonale smakuje podane z ryżem lub pieczywem.