Leczo z kurczakiem można podać na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania.
kuchniadoski.blogspot.co.uk
Składniki:
- podwojna pierś z kurczaka
- 5-6 kolorowych papryk
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i smażyć do miękkości. Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kwadraty lub paseczki i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać passate pomidorową i koncentrat pomidorowy. Podlać niewielką ilością wody i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i wtedy dodać cukinię pokrojoną w grubszą kostkę.
Po kilku minutach dodać usmażone wcześniej mięso.
Kiedy papryka i cukinia będą miękkie zdjąć patelnię z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz papryką słodką i ostrą.
Tak przygotowane leczo doskonale smakuje podane z ryżem lub pieczywem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
Kuchnia Dośki
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy 2017-01-09 09:45:08 2017-01-08 08:13:58