Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 jajko
- 2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Następnie dodać margarynę i smalec.Posiekać składniki w misce. Wbić całe jajko i 2 żółtka. Zagnieść ciasto(1/4 odłożyć na górne paski). Rozwałkować w kształcie prostokąta i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 3 sery zmielone (każdy po 1/2 kg)
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl mleka
- 2 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 6 jajek
Wykonanie:
Cukier puder utrzeć z żółtkami.Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć ser i wlać mleko.Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Z pozostawionego ciasta zrobić paski. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po 1/2 godziny zmniejszyć do 140 stopni i piec jeszcze przez następne 1/2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić w nim ciasto przez 20 minut.Pycha!!!