KobiecePorady.pl

Przepis na sernik - Niebo w gębie

Jest puszysty, delikatny i przepyszny. Mama piecze go odkąd pamiętam. Jest idealny na Wielkanoc. Niemal rozpływa się w ustach - sernik - po prostu "niebo w gębie":)

Z maminego zeszytu -

Powiązane artykuły

  • Przepis na zupę chrzanową z wołowiną i jajkiem poche

    Zupa chrzanowa to taka alternatywa dla tradycyjnego żurku. Nieco ostrzejsza, nieco inna, wzbogacona o mięciutką wołowinę. Szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Żółtko, które rozlewa się do zupy sprawia, że staje się ona odrobinę bardziej gęsta i jest tą kropką nad i nadająca głęboki smak.

  • Przepis na mazurek kajmakowy z migdałami i truskawkami

    Mazurek to symbol Wielkanocy. Bogato zdobiony, najczęściej lukrem, kandyzowanymi owocami i bakaliami, stanowi nieodłączny element świątecznego stołu. Zwykle ma smak orzechowy, kawowy, pomarańczowy lub, tak jak u mnie, kajmakowy. Żeby unowocześnić trochę ten klasyczny wypiek, do ciasta dodałam mielonych migdałów, a całość udekorowałam ciasteczkami amaretti. Natomiast żeby przełamać nieznośną słodycz masy kajmakowej, na kruchy spód najpierw wyłożyłam frużelinę truskawkową, do której nie dodałam ani grama cukru. Całość tworzy odświeżoną wersję tego bardzo tradycyjnego ciasta wielkanocnego.

  • Przepis na jajka faszerowane łososiem wędzonym

    Chyba najważniejszą pozycją w menu Wielkanocnym są jajka. Te faszerowane wędzonym łososiem smakują rewelacyjnie i będą idealną propozycją na Wielkanocne śniadanie.

  • Przepis na mazurek kajmakowy z migdałami i truskawkami

    Mazurek to symbol Wielkanocy. Bogato zdobiony, najczęściej lukrem, kandyzowanymi owocami i bakaliami, stanowi nieodłączny element świątecznego stołu. Zwykle ma smak orzechowy, kawowy, pomarańczowy lub, tak jak u mnie, kajmakowy. Żeby unowocześnić trochę ten klasyczny wypiek, do ciasta dodałam mielonych migdałów, a całość udekorowałam ciasteczkami amaretti. Natomiast żeby przełamać nieznośną słodycz masy kajmakowej, na kruchy spód najpierw wyłożyłam frużelinę truskawkową, do której nie dodałam ani grama cukru. Całość tworzy odświeżoną wersję tego bardzo tradycyjnego ciasta wielkanocnego.