Jest puszysty, delikatny i przepyszny. Mama piecze go odkąd pamiętam. Jest idealny na Wielkanoc. Niemal rozpływa się w ustach - sernik - po prostu "niebo w gębie":)
www.zmaminegozeszytu.pl
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 jajko
- 2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Następnie dodać margarynę i smalec.Posiekać składniki w misce. Wbić całe jajko i 2 żółtka. Zagnieść ciasto(1/4 odłożyć na górne paski). Rozwałkować w kształcie prostokąta i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 3 sery zmielone (każdy po 1/2 kg)
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl mleka
- 2 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 6 jajek
Wykonanie:
Cukier puder utrzeć z żółtkami.Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć ser i wlać mleko.Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Z pozostawionego ciasta zrobić paski. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po 1/2 godziny zmniejszyć do 140 stopni i piec jeszcze przez następne 1/2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić i zostawić w nim ciasto przez 20 minut.Pycha!!!
http://www.zmaminegozeszytu.pl
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Z maminego zeszytu
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19