Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas chłodzenia: 3 godz.
Dla 6-8 osób
Składniki na biszkopt:
- 60 g mąki pszennej
 - 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
 - 4 jajka
 - 100 g cukru + 2 łyżki
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki ciemnego rumu
 - 20 g masła
 - szczypta soli
 
Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière):
- 125 g malin (świeżych lub mrożonych)
 - 1 laska wanilii
 - 50 cl mleka
 - 4 żółtka
 - 90 g cukru
 - 60 g mąki pszennej
 - 10 g miękkiego masła
 - 20 cl śmietany kremówki
 
Składniki na polewę malinowo-czekoladową:
- 250 g białej czekolady
 - 100 g malin + 25 g do dekoracji
 - 10 cl śmietany kremówki
 
Przygotowanie biszkoptu:
- Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum.
 - Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go masłem.
 - Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą.
 - Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.
 - Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt od razu w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.
 
Przygotowanie kremu:
- W rondlu zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, po czym wyjmij laskę wanilii.
 - Żółtka ubij z 60 g cukru do białości. Dodaj mąkę, a następnie wlewaj powoli gorące mleko z wanilią, mieszając trzepaczką, po czym całość przelej do rondla, i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
 - Kremówkę ubij na sztywno z 30 g cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki.
 
Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej:
- 100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
 - Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos.
 - Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową i odstaw do schłodzenia. Udekoruj pozostałymi malinami. Ja dodałam również do dekoracji małe listki werbeny.