Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia: 30 min
Składniki dla 4 osób:
- 250 g filetu z łososia
- Pół pęczka szczypiorku
- 1 jabłko granny smith
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki oleju arachidowego
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce 1 łyżkę musztardy, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, i sok z połówki limonki
Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj, odłóż część do dekoracji, resztę dodaj do sosu winegret.
Jabłko umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie słupki. Włóż je do miseczki i skrop sokiem z limonki.
Zdejmij skórę z filetów łososia, usuń ości, i pokrój go w bardzo cienkie plasterki.
Na talerzykach rozprowadź pędzelkiem kuchennym sos winegret na kształt kwadratu, ułóż na nim plasterki łososia, polej z wierzchu sosem, po czym skrop odrobiną oliwy z oliwek, popieprz świeżo zmielonym pieprzem i posyp z wierzchu słupkami jabłka i resztą posiekanego szczypiorku. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Smacznego!