Przygotowanie: 20 min
Chłodzenie : 1 godz.
Dla 4 osób
- 3 ugotowane buraczki*
- 4 łyżki naturalnego jogurtu kremowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 białka jajek
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Ugotowane buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jogurt, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie domieszaj do buraczków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj np. w małych szklaneczkach.
*Średniej wielkości.
**Dopraw według własnych upodobań, możesz dodać mniej soku z cytryny, lub więcej octu jabłkowego, oraz pieprz i sól.
*** Mus smakuje równie dobrze następnego dnia.