Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Składniki:
- 500 g szparagów (białych lub zielonych)*
- 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia
- Sól
- 125 g mąki pszennej
- 1 żółtko jajka
- 1 szczypta soli
- 15 cl lodowatej wody
- Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać.
Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na durszlaku.
Przygotowanie tempury: w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj.
W tak przygotowanym cieście zanurzaj szparagi, po czym smaż je na rozgrzanym (do około 160° C) oleju, we frytkownicy, woku lub na patelni o grubym dnie. Smaż przez około 2 minuty, po czym przewróć na drugą stronę, aż nabiorą złocistego koloru.
Osącz na ręczniku papierowym, dopraw solą (na przykład grubą solą morską) i pieprzem i podawaj natychmiast. Bon appétit!
*Białe szparagi wymagają dłuższego czasu gotowania. Jeśli gotujesz szparagi na parze, czas gotowania białych szparagów to około 10 minut, a zielonych około 6 minut, nie gotuj szparagów zbyt długo, żeby się nie rozpadały, muszą pozostać jędrne, a nawet lekko chrupiące.
** Ja lubię również dodawać do tempury odrobinę kurkumy, ale za pierwszym razem radzę najlepiej wypróbować tempurę bez żadnych dodatków, a potem możecie urozmaicać ten przepis, wedle własnych upodobań.