Potrzebujemy:
SPÓD
- 200 gr mąki bezglutenowej ( u mnie 90 gram kartoflanki, 40 gram ryżowej, 40 gram kukurydzianej, 30 gram owsianej bg )
- 100 gr masła, zimne, pokrojone w kostkę
- 40 gr cukru/ ksylitolu
- małe jajko
- szczypta soli
KREM
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 gr sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru/ pudru z ksylitolu
FRUŻELINA
- 250 gr wiśni, u mnie zamrożone
- 75 ml soku z wiśni
- 1 łyżka kartoflanki
- 1 łyżka cukru pudru/ pudru z ksylitolu
PONADTO
- kilka kostek gorzkiej czekolady bg
- płatki migdałów
Przygotowanie:
- Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy i łączymy z cukrem oraz solą. Dodajemy masło, rozcierając , aż powstanie kruszonka. Dokładamy jajeczko i zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Następnie wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy workiem foliowym i wałkujemy na równe ciasto. Nakłuwamy widelcem. Jak widać u mnie powstał owal o wymiarach około 20 x 25 cm. Można również wylepić formę od tarty czy tortu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut. Studzimy.
- Ubijamy bardzo schłodzoną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Gdy ta jest gotowa dokładamy również mocno zimny serek mascarpone ( bez wody) i ubijamy krótko na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Wiśnie rozmroziłam. Odsączony sok połączyłam z cukrem oraz kartoflanką. Wstawiłam następnie na gaz i mieszałam do momentu powstania kisielu. Dołożyłam wiśnie, które połączyły się z sosem. Wystudziłam.
- Na wystudzony kruchy spód wykładamy krem, następnie wiśniową frużelinę. Całość dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oraz migdałowymi płatkami.
Smacznego !