Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Składniki:
- 6 jajek
- 3 dojrzałe awokado
- 4 łyżki majonezu
- 2 szczypty mielonej papryki
- 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku
- Odrobina soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Sos tabasco (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Włóż do miski. Białka odłóż na bok.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Wyjmij miąższ, skrop sokiem z cytryny. Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco.
Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek), oberwij listki lub posiekaj drobno i udekoruj nimi jajka.