Delikatna i zdrowa przystawka z buraczkami w roli głównej, niezwykle prosta w przygotowaniu. Może stanowić ciekawą propozycję na wielkanocne śniadanie.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 20 min
Chłodzenie : 1 godz.
Dla 4 osób
- 3 ugotowane buraczki*
- 4 łyżki naturalnego jogurtu kremowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 białka jajek
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Ugotowane buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jogurt, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie domieszaj do buraczków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj np. w małych szklaneczkach.
*Średniej wielkości.
**Dopraw według własnych upodobań, możesz dodać mniej soku z cytryny, lub więcej octu jabłkowego, oraz pieprz i sól.
*** Mus smakuje równie dobrze następnego dnia.
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
-
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane jarmużem
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane jarmużem.
-
Przepis na roladę brokułową
Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
Smaki Francji
Przepis na roladę brokułową 2017-03-14 14:42:27 2017-03-14 14:19:25