Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie : 3 godz.
Dla 6-8 osób
● 250 g malin*
● 450 g ricotty
● 4 jogurty typu grecki o smaku naturalnym**
● 24 podłużne biszkopty lady fingers
● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu
● 2 łyżki niesłodzonego kakao
● 60 g drobnego cukru***
● 2 łyżki ekstraktu waniliowego****
Przygotowanie:
W misce ubij lub zmiksuj ricottę z jogurtami, cukrem i ekstraktem waniliowym, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Kawę wlej do szerokiego płaskiego naczynia i zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą, po czym przykryj resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Przed podaniem tiramisu, posyp je z wierzchu resztą przesianego przez drobne sitko kakao i udekoruj malinami. Smacznego!
*Świeże lub mrożone.
**Jogurty o kremowej konsystencji
*** Ilość cukru dostosuj do własnych upodobań smakowych.
**** Lub cukier wanilinowy.
***** O wymiarach około 33x 23 cm, typu naczynie szklane do zapiekania np.do zapiekania lazanii.