Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne. Zachęcam do spróbowania!
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie : 3 godz.
Dla 6-8 osób
● 250 g malin*
● 450 g ricotty
● 4 jogurty typu grecki o smaku naturalnym**
● 24 podłużne biszkopty lady fingers
● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu
● 2 łyżki niesłodzonego kakao
● 60 g drobnego cukru***
● 2 łyżki ekstraktu waniliowego****
Przygotowanie:
W misce ubij lub zmiksuj ricottę z jogurtami, cukrem i ekstraktem waniliowym, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Kawę wlej do szerokiego płaskiego naczynia i zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą, po czym przykryj resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Przed podaniem tiramisu, posyp je z wierzchu resztą przesianego przez drobne sitko kakao i udekoruj malinami. Smacznego!
*Świeże lub mrożone.
**Jogurty o kremowej konsystencji
*** Ilość cukru dostosuj do własnych upodobań smakowych.
**** Lub cukier wanilinowy.
***** O wymiarach około 33x 23 cm, typu naczynie szklane do zapiekania np.do zapiekania lazanii.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30