SKŁADNIKI
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany
- 300 g ciasteczek savoiardi
- 150 g cukru pudru
- 300 ml kawy
- kakao do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Kawę odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy krem. Na początek ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 25 x 30 cm. Na dno formy układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i połowę kremu. Krem możemy nakładać łyżką lub szprycą. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Kończymy dekorując tiramisu ostatnią porcją kremu. Wierzch tiramisu oprószamy kakao.
- Tiramisu schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny.