SKŁADNIKI
- Ciasto
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g dżemu morelowego
- 1 laska wanilii
- 6 jaj
Krem
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 g śmietany
- 35 g masła
PRZYGOTOWANIE
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ziarna z laski wanilii oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.
- Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
- Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
- Torciki przekładamy dżemem morelowym. Układamy jeden na drugi.
- Torciki dekorujemy kremem czekoladowym, oprószamy czekoladą i płatkami migdałowymi.