Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):
- 165 g miękkiego masła
- 195 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 245 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g ulubionej czekolady (u mnie mleczna i gorzka), pokrojonej na małe kawałki
Dodatkowo
- 50 g kuwertury czekoladowej lub zwykłej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Masło ubić aż będzie gładkie. Dodać cukier, a następnie: jajko, żółtko i wanilię. Przesiać razem: mąki, proszek do pieczenia i sól, dodać powoli do masy maślanej. Na koniec wmieszać czekoladę.
3. Masę przełożyć do natłuszczonej formy, równomiernie rozkładając na dnie. Piec przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka.
4. Gdy ciasto ostygnie, ozdobić je roztopioną czekoladą (można do tego użyć torebki do zamrażania z odciętym rogiem, rękawa cukierniczego lub tutki z papieru).