Praliny z gorzkiej czekolady, rumu i mascarpone
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki rumu
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mascarpone i 1-2 łyżki rumu. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin.
- Ze schłodzonej masy formujemy pralinki, które możemy obtoczyć np. w kakao.
Praliny z białej czekolady, likieru pomarańczowego i mascarpone
Składniki
- 200 g białej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
- Do czekolady dodajemy mascarpone i 1 łyżkę likieru. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin.
- Ze schłodzonej masy formujemy pralinki.