Aby przygotować pastę potrzebujesz następujące składniki:
- 1/4 szklanki sproszkowanej kurkumy (ja wzięłam dwa opakowania)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli lub pieprzu
- patelnię
Kurkumę, chilli i wodę wymieszaj na patelni i podgrzewaj przez 6 minut. Dokładnie mieszaj, woda odparuje a na patelni zostanie dość gęsta pasta o pięknym kolorze. Pamiętaj, aby jej nie zagotować! Na koniec dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia a następnie przełóż do czystego słoika i przechowuj w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie. Jestem pewna, że jeśli Ci posmakuje to zużyjesz ją szybciej.
A teraz pozostaje przygotować złote mleko:
- szklanka ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe, ale nie krępuj się użyć mleka jaglanego, owsianego lub ryżowego)
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy
- szczypta imbiru
- gwiazdka anyżu
Połącz wszystkie składniki i podgrzewaj, mieszając. Nie dopuść do zagotowania napoju. Następnie przelej do ulubionego kubka i ciesz się smakiem tego wyjątkowego antybiotyku. Jeśli chcesz, mleko możesz dosłodzić ulubionym słodziwem, np. miodem. W czasie przeziębienia pij trzy, cztery razy dziennie. Jeśli choróbsko już cię opuściło, możesz pić mleko tak często, jak Ci pasuje, na przykład co wieczór przed snem.
Ściskam,
Niemięsojadka