Na pewno dobrze to znasz: przemoczyłaś/-łeś nogi stojąc na przystanku, parasolka już dawno się połamała i czujesz, jak lodowaty wiatr przenika cię do szpiku kości. Po kilku dniach zaczyna boleć cię głowa, katar urywa nos, a plany weekendowe kończą się na leżeniu w łóżku. Znalazłam się właśnie w takiej sytuacji. Jest nieciekawie, smarkato, głowoboląco. Mogłabym nafaszerować się „cudeńkami” z apteki, ale wolałam postawić na złote mleko, o którym na pewno i Ty słyszałaś/-łeś. Do zrobienia go potrzebna będzie pasta z kurkumy. Ta cudna przyprawa, którą najczęściej można kupić w formie proszku o pięknym kolorze jest wspaniałym remedium na różne dolegliwości (ale nie tylko! służyła między innymi do barwienia tkanin, wchodzi też w skład mieszanek przypraw używanych do gotowania curry). Jeśli wiec bolą cię stawy, masz anemię, masz problemy z zasypianiem, cierpisz na choroby jelit albo tak jak ja jesteś w długoletnim związku z zapaleniem tarczycy Hashimoto, pokochaj kurkumę i włącz ją do swojej diety.
niemięsojadka
Aby przygotować pastę potrzebujesz następujące składniki:
- 1/4 szklanki sproszkowanej kurkumy (ja wzięłam dwa opakowania)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli lub pieprzu
- patelnię
Kurkumę, chilli i wodę wymieszaj na patelni i podgrzewaj przez 6 minut. Dokładnie mieszaj, woda odparuje a na patelni zostanie dość gęsta pasta o pięknym kolorze. Pamiętaj, aby jej nie zagotować! Na koniec dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia a następnie przełóż do czystego słoika i przechowuj w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie. Jestem pewna, że jeśli Ci posmakuje to zużyjesz ją szybciej.
A teraz pozostaje przygotować złote mleko:
- szklanka ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe, ale nie krępuj się użyć mleka jaglanego, owsianego lub ryżowego)
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy
- szczypta imbiru
- gwiazdka anyżu
Połącz wszystkie składniki i podgrzewaj, mieszając. Nie dopuść do zagotowania napoju. Następnie przelej do ulubionego kubka i ciesz się smakiem tego wyjątkowego antybiotyku. Jeśli chcesz, mleko możesz dosłodzić ulubionym słodziwem, np. miodem. W czasie przeziębienia pij trzy, cztery razy dziennie. Jeśli choróbsko już cię opuściło, możesz pić mleko tak często, jak Ci pasuje, na przykład co wieczór przed snem.
Ściskam,
Niemięsojadka
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
Niemięsojadka
Pieczona frittata z warzywami i ricottą 2016-10-13 14:07:58 2016-10-12 12:38:20