Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
Jennifer Barrow @ 123rf.com
O czym pamiętać robiąc falafel idealny?
-
Przede wszystkim robimy je z namoczonej ciecierzycy. Nie możemy jej ani gotować, ani używać tej z puszki.
-
Ciecierzyca musi być zmielona w maszynce do mielenia, aby ciecierzyca z łatwością się kleiła. Używanie blendera nie daje nawet w przybliżeniu takiego efektu
-
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ soda przyspiesza proces smażenia strączków.
PRZEPIS NA FALAFEL
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy;
- 1 mała cebulka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i kolendry;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry;
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki chili;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka soli;
- rzepakowy olej do smażenia;
- kasza kukurydziana do obtoczenia.
Przygotowanie:
-
Ciecierzycę zalewamy na noc zimną wodą. Następnie odcedzamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa wraz z obraną cebulą.
-
Do zmielonej masy dajemy natkę, sodę, sól i resztę przypraw.
-
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody. Tyle, aby masa łatwo utrzymywała kształt gdy ściśniemy ją w dłoni.
-
Masę przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na pól godziny do lodówki.
-
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Powinno go być 2-3 centymetry.
-
Nabieramy po łyżce masy i formujemy dokładnie ściskając małe, lekko spłaszczone kulki lub placuszki.
-
Obtaczamy w kaszy kukurydzianej.
-
Falafele wrzucamy na gorący olej i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie osączamy na papierowym ręczniku.
-
Podajemy z kaszą, ryżem, z warzywami lub z ulubionym sosem na przykład czosnkowym.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Kamila
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach 2017-01-24 07:22:53 2016-11-30 08:23:45