SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ząbek czosnku
- 100 gr kaszy kuskus
- 150 ml wywaru warzywnego
- 100 gr pesto
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Każdy plaster bakłażana smarujemy olejem, oprószamy solą, pieprzem i grillujemy na patelni z dwóch stron.
- Przygotowujemy kaszę kuskus: suchą kaszę mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, po czym zalewamy wrzącym wywarem warzywnym, ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
- Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w drobną kosteczkę.
- Ugotowaną kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, wyciśniętym ząbkiem czosnku i drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zgrillowane plastry bakłażana smarujemy z jednej strony pesto, nakładamy kasze kuskus i zwijamy w roladki.
- Roladki z bakłażana podajemy skropione oliwą z oliwek, z pesto i posypane natką pietruszki.