Składniki (na tortownicę 18 cm):
- ok. 7 okrągłych biszkoptów
- 400 g (1 duże opakowanie) jogurtu typu greckiego
- 47 g (1 opakowanie) budyniu z prawdziwą wanilią
- 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 40 g cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Formę owinąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
- Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty jeden obok drugiego.
- Jogurt zmiksować z budyniem, żółtkami i cukrem waniliowym.
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.
- Pianę z białek delikatnie i stopniowo wmieszać do masy jogurtowej. Całość przelać na biszkopty.
- Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy (lub naczynia żaroodpornego) i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Zagotować wodę i wlać ją do większej formy, tak aby sięgała do połowy sernika.
- Piec przez 45 – 50 min.