Lista potrzebnych produktów:
- bagietka
- pierś z kurczaka albo indyka
- ser (żółty albo mozzarella)
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka (ostra albo słodka)
- parmezan
- masło
- przyprawy do masła: oregano, bazylia, czosnek
Przygotowanie krok po kroku przekąski Szałowa bagietka:
- Kroimy mięso w niegrube paski, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie nagrzewamy patelnie i lejemy odrobinę oleju. Kiedy już się nagrzeje, dodajemy mięso i smażymy z dwóch stron. Usmażone mięso odkładamy na talerz.
- Bagietkę kroimy na 3/4 części i z każdej z nich wyciągamy środek, który odkładamy do miseczki.
- Każdy pasek przyprawionego, usmażonego mięsa zawijamy w dwa plasterki sera. I taki rulonik wkładamy do jednej z 3/4 części bagietki. Tak samo działamy z resztą. Każdą część bagietki kroimy na mniejsze części.
- Na mniejszej patelni albo w małym garnku rozpuszczamy masło (ok.5-7 łyżek). Przelewamy do miseczki, dodajemy garść parmezanu i przypraw. Całość mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 175 st. Pokrojoną bagietkę układamy w jednej linii na papierze do pieczenia albo od razu na folii aluminiowej. Smarujemy masłem z dodatkami i zawijamy całość w folię aluminiową.
- Wstawiamy bagietkę na blaszce do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Kiedy wyciągniemy bagietkę, układamy ją na talerzu. Można podawać z sosem - ja polecam sos salsa albo czosnkowy.
Życzę smacznego i udanej zabawy!!!