Sernik to ciasto wymagające, przy przygotowaniu którego należy przestrzegać kilku zasad.
Renata Czelny-Kawa – autorka bloga Raj dla Podniebienia – uważa, że sernik to wyjątkowe ciasto. Ba! Nawet już nie ciasto, a wykwintny deser, który przyrządzony z dobrych składników połączonych w ciekawe zestawienie smakowe sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia.
„To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie.”
W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru!
Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.
Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.
„Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta…Postanowiłam poczęstować moich Czytelników nie tylko słodkimi sernikami, ale także tymi o wytrawnej nucie.”
Renata Czelny-Kawa – absolwentka polonistyki i dziennikarstwa, na co dzień uczy języka polskiego w jednej z krakowskich szkół. Kocha książki, muzykę i swoje pasje: gotowanie, fotografowanie i…pisanie! Kolekcjonuje piękne dzbanki herbaciane i filiżanki. W swojej pierwszej książce „Serniki słodkie i wytrawne” zdradza nam, od czego to wszystko się zaczęło..
„Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia.” – tak autorka bloga Raj dla Podniebienia – Renata Czelny-Kawa - mówi o swojej pierwszej książce, w której zamieściła swoje przepisy na ukochane ciasto z dzieciństwa – sernik.