Przygotowanie stołu
Prócz tradycyjnych potraw na stole nie powinno zabraknąć odświętnego, białego obrusu oraz eleganckiej zastawy. Ponadto powinny być na nim dekoracje z pisanek, bazi, świeżych kwiatów i rzeżuchy.
Na początek życzenia
Świąteczne śniadanie powinno rozpocząć się od podzielenia się jajkiem i złożenia życzeń. Następnie powinno się rozdzielić i zjeść zawartość święconki, by potem skosztować pozostałych pyszności ze stołu.
Sarsmis @ shutterstock.com
Jakie potrawy na stole?
Na śniadanie wielkanocne obowiązkowo podaje się jajka gotowane i faszerowane, pasztety, mięsa, wędliny, sałatki oraz żurek lub biały barszcz. Dodatkowo obfite śniadanie kończy deser w postaci bab, mazurków i serników.
Zwyczaje lokalne
Każdy region Polski ma nieco inne zwyczaje świąteczne, dlatego warto je kultywować. Przykładowo, na Śląsku Cieszyńskim na stole nie może zabraknąć Murzyna. Jest to ciasto drożdżowe, które nadziewa się szynką, kiełbasą lub dowolnym mięsem.
Teresa Kasprzycka @ shutterstock.com