Przygotowanie : 20 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 duży korzeń selera
● 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
● 1 jabłko granny Smith
● 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
● 1 litr mleka
● 50 cl śmietany typu kremówka
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz korzeń selera i ziemniak i pokrój je w kostkę. Wlej do dużego rondla mleko i 25 cl śmietany kremówki, i dodaj pokrojone warzywa. Posól, popierz i gotuj na średnim ogniu przez około 35 minut do miękkości. Odcedź, zachowując płyn z gotowania. Zmiksuj, dodając stopniowo płyn, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy wolisz bardziej lub mniej gęstą zupę krem. Przykryj i odstaw.
Pokrój w drobną kostkę uprzednio umytą łodygę selera naciowego i jabłko (nie obierając go ze skórki).
Resztę kremówki ubij na sztywno, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej krem z selera do miseczek, udekoruj ubitą śmietaną, pokrojonym w kostkę jabłkiem i selerem naciowym (i liśćmi selera).